Valentijnsdag en zijn historie
10 februari 2021 

Valentijnsdag en zijn historie

Denk je eraan om deze Valentijnsdag een boeket rozen of bloemen voor je geliefde te kopen?

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel gemerkt dat een sterk verband bestaat tussen liefde en rode rozen. En dat deze bloem eigenlijk altijd gebruikt wordt op Valentijnsdag. Maar heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom we op Valentijnsdag rozen of bloemen geven? Of waarom we überhaupt Valentijnsdag vieren?

De associatie tussen rode rozen, het vieren van Valentijn en romantiek is een verassend recente ontwikkeling; De kunst om emoties uit te drukken door middel van verschillende soorten bloemen is ontstaan in het Victoriaanse tijdperk, door bloemen symbolische betekenissen te geven. Deze symbolische traditie wordt floriografie oftewel de ‘taal der bloemen’ genoemd.

Elk type bloem en elke kleur communiceerde een unieke boodschap naar de ontvanger van de bloemen. De belangstelling voor floriografie bloeide op vanwege de strenge Victoriaanse sociale etiquette. Het maakte het hierbij erg gemakkelijk om emotie uit te drukken door middel van een geschenk. Er werden bloemenwoordenboeken gemaakt en gepubliceerd met details over de betekenis van elke bloem. Ook stond hier in hoe bloemen gepresenteerd en gecombineerd moesten worden om de bedoelde boodschap over te brengen. De rode roos stond voor ware liefde of passie, vandaar dat deze bloem wordt gebruikt bij het geven van een boeket op Valentijnsdag. Wij zijn er echter sterk van overtuigd dat er geen verkeerde keuze is bij het samenstellen van een boeket voor je Valentijn.

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Er zijn veel verschillende oorsprongsverhalen van de dag van de liefde, Valentijnsdag, die allemaal een boodschap van liefde, chaos en passie in zich dragen.

Eén van de verhalen vertelt ons dat Keizer Claudius II naar verluid twee mannen met de naam Valentijn zou hebben vermoord en martelaar van ze hebben gemaakt. Dit zou hebben geresulteerd in de viering van hun offer georganiseerd door de Katholieke kerk.

Een ander verhaal beschrijft Valentinus als een Romeinse priester, die geheime huwelijken voltrok voor jonge geliefden. Valentinus zou verliefd zijn geworden op de dochter van de cipier en ondertekende een liefdesbrief met “Van uw Valentijn”. Hij zou hierna terechtgesteld worden voor zijn misdaden tegen de kerk. Vele jaren later romantiseerden literaire figuren zoals Shakespeare dit verhaal waardoor in fictieve geschriften.

Het oudste bewaard gebleven geschrift over Valentijn is een in het Frans gecomponeerd gedicht uit 1415 van Hertog Karel van Orléans. Deze schreef hij aan zijn vrouw nadat hij gevangen werd genomen in de ‘Tower of London’. Ook werd in 1477 nog een Engels gedicht gevonden die een vrouw aan haar verloofde had geschreven.

De Victorianen waren de eersten die, naast de traditie van het geven van bloemen om genegenheid te tonen, ook de productie van valentijnskaarten in gang hebben gezet. Zij hebben het geven van een kaart samen met bloemen tot een algemeen gebruik gemaakt. Deze Europese traditie werd uiteindelijk overgebracht naar de VS en leidde tot de eerste massaproductie van romantische kaarten door Ester Howland en Hallmark in de jaren 1800. Rond dezelfde tijd werd ook een feestdag ingeluid die we vandaag de dag kennen als Valentijnsdag.

Tot op de dag van vandaag blijven rode rozen en Valentijnskaarten de belangrijkste symbolen van de uiting van liefde.

Op zoek naar een mooi boeket voor Valentijn? Klik dan hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down